Според него, ако медицинският персонал е квалифициран, няма да се говори за лекарски грешки

„В коя област нямаме ключови грешки? Но те са фатални в здравеопазването и образованието” каза в предаването „Здравей, България” професор Александър Чирков.

 

Според него колкото и пари да има един човек, той няма да живее добре, ако в обществото 90% от хората са бедни. „Затова и богатите трябва да се замислят как да се оправи този проблем. Така ще изчезне и безработицата”, добави професорът.

 

На въпрос откъде да се вземат пари за здраве и трябва ли да се усвояват евросредства, той каза, че у нас няма проекти, които да докажат, че тези пари наистина ще отидат в здравеопазването.

 

По думите му лекарите трябва да се обучават постоянно. „Те се втурват да печелят пари, а не се усъвършенстват”, смята професор Чирков. Според него, ако медицинският персонал е квалифициран, няма да се говори за лекарски грешки.

 

Идеята на Чирков е здравната реформа да се направи от експерти, а не от политици. „Това не е екстравагантна идея, така звучи у нас. Политикът е избран с програма, а на нас ни трябват близки хоризонти, които да се изпълняват. На нас ни трябва да живеем”, категоричен е той.

 

Според него политикът трябва да вземе експерти, които да направят реформата за страната си без заплащане. На въпрос защо не се прави тази реформа той каза, че причината е, че средната ни мисловна култура е на това ниво.

 

„Ако имаме добра администрация няма да има конфликти между пациенти и лекари”, категоричен е той.

 

Целия разговор с професор Александър Чирков гледайте във видеото.