Яйцето е символ на живота и като такъв то се пренася върху множество обичаи и обреди

Яйцето е универсален символ и можем да го срещнем в редица митологии. То е в началото на сътворението на света,  то е отделило водата от сушата, светлината от тъмнината. Безспорно яйцето е символ на живота и като такъв то се пренася върху всички обичаи и обреди, които имат за цел да продуцират този живот, да го предпазят, да го символизират. Дали ще е боядисано великденско, сурово, дори атрибут на трапезата – то винаги е било натоварвано с този смисъл.”

 

Това обясни за „Събуди се” етнологът доц. д-р Банкова от Българската академия на науките

 

„За мен днешният ден и утрешният празник надхвърлят религиозните рамки. Трябва да се стремим не толкова към частно-религиозния смисъл, колкото към универсалните ценности, които ни носят тези дни”, допълни доц. Банкова.

 

Тя обясни, че днес всеки регион има свои техники и орнаменти в боядисването на яйцата и посочи като пример, че в Самоковско и Ихтиманско присъства звездата като характерен елемент, във Велинградско пък има преплетени растителни елементи.

 

„По традиция писаното яйце се прави в петък, а яйцата се боядисват в четвъртък или събота. В миналото то се е правило предимно от момите. В етнографската литература се твърди, че писаното яйце е първообраз на нашето изкуство да изобразяваме и влагаме картини и символи”, уточни още доцентът. 


Черупките на яйцата също са силно обвързани с традициите и са тези, които продължават действието на празника и занапред.


Черупките от първото червено великденско яйце или онова, което се реди върху обредния хляб или върху козунака, се вплитат в сместа, с която се измазват стените на къщата, новостроещия се дом или прага на къщата, защото по този начин предпазват от зли сили. Също така, от тях се замесва храната за животните – кокошки или овце, за да ги предпази от болести. Самото червено яйце може да стане обект на баене срещу уроки и различни болести. Дори червената боя, с която се боядисват яйцата, е добре да се изхвърли в корените на плодно дърво или на трендафил, защото това е с пожелание нещата на вървят напред”, обясни етнологът доц. Банкова.


Каква е тайната на писаните яйца, защо именно червеното яйце е символ на Възкресение Христово, какво е да боядисваш щраусови яйца за Великден, какви са тънкостите при боядисването и какво се случва в Работилницата за великденски вълшебства в Русегледайте във видеото.


Репортери: Ева Костова, Анелия Веселинова, Олга Василева