Великден е от празниците, които всяка година се отбелязват и от Гугъл

Великден е от празниците, които всяка година се отбелязват и от  Гугъл. Най-голямата търсачка почита всеки важен празник.


Още от 98-а година интернет-гигантът прави специални вариации на логото си за поводи като 130-та годишнина от рождението на Ярослав Хашек и деня на Свети Патрик. 
  

Сигурно сте забелязали как началната страница на популярната търсачка Гугъл бе променена специално за националния ни празник. Така беше и за 24 май миналата година или за Деня на труда през тази. Така е и за дните, в които Доминиканската република или Естония празнуват независимостта си.


Причината за това са специалните варианти на Гугъл-логото, наречени „дудъли”. С тях интернет гигантът засвидетелства уважението си към значими събития и личности от целия свят.


Първите дудъли са се появили още през 98-а, по повод Деня на благодарността и Фестивала на горящия човек. Всъщност идеята за тях се ражда преди Гугъл да се появи на бял свят. Създателите на търсачката искали да индикират присъствието си на популярния фестивал в Невада.


Две години по-късно, Лари Пейдж и Сергей Брин предлагат на тогавашния си уебмастър Денис Уонг да направи специално лого за националния празник на Франция. Идеята се приела толкова добре, че Уонг станал главният дудлър на компанията.


Днес цял екип се занимава със създаването на необичайните картинки, а броят им е вече над 1000. Освен дудлърите на компанията, лога може да се създават и от обикновени потребители, в рамките на специални конкурси. Ако пък искате с картинка да се отбележи специално събитие, а не можете да я нарисувате – винаги може да предложите на Гугъл да го направи вместо вас.


Каква е българската следа в дудълите? Справка в галерията с всички специални лога на търсачката показва, че два пъти е отбелязван националният ни празник и веднъж – 24 май. Също веднъж Гугъл ни е честитил Баба Марта.


Статични или под формата на анимация, дудълите на Гугъл са един от попкултурните феномени на новия век. И да се следят е също толкова интересно, колкото посещението в галерия на съвременното изкуство.