Повече работа има в хотелиерството, преработващата промишленост и търговията

Запазване на положителната тенденция в спада на безработицата отчете официалната статистика. 11,6% е равнището на показателя през април, което е с 0,2% по-малко от предходния месец.

 

Броят на регистрираните в Бюрата по труда безработни също намалява. Те са 380 485, или с 8 038 по-малко спрямо март. Спадът през април възлиза на 3 053 лица, съобщиха още от Агенцията по заетостта.

 

Търсенето на работна сила на първичния трудов пазар остава под влиянието на сезонния фактор, отчитат експертите на Министерството на труда и социалната политика. През април са се увеличали значително постъпилите на работа по програми и насърчителни мерки за заетост, а около 3 хил. безработни са включени в субсидирана заетост със средства от държавния бюджет.

 

На фона на позитивните развития, броят на новорегистрираните безработни надхвърля 45 хил., близо 37% от които са освободени от частния сектор, където обаче се отчита спад в сравнение с март.

 

През април работа са започнали повече от 32 500 безработни, което е с над 11 хил. повече, отколкото през третия месец на годината. Официалните данни показват и увеличение на заявените в Бюрата по труда нови работни места – 16 790, 70% от които са в частния сектор. Най-много от тях са свързани със сезонни дейности в преработващата промишленост, хотелиерството и ресторантьорството, търговията, селското и горското стопанство. Следват строителството, транспортът и държавното управление.