За надграждането й няма одобрени проекти и издадено разрешение за строеж, установи проверка на ДНСК

Подпорната стена на Гробищен парк "Св. Архангел Михаил" в "Бояна", откъдето падна актьорът Чочо Попйорданов и след това почина, е незаконна, сочат резултатите от проверката на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК). 

 

По нареждане на вицепремиера и министър на регионалното развитие и благоустройството, ДНСК извърши проверка по документи и на място в православния гробищен парк "Св. Архангел Михаил" с ритуален комплекс. 

 

Подпорната стена е надградена незаконно, сочат резултатите от проверката. Одобрените проекти, по които е приет с Държавна приемателна комисия и Разрешение за ползване от Столична РДНСК гробищният парк, предвиждат подпорна стена с височина от 0 метра до 1,45 метра. На мястото на инцидента височината по одобрен проект е около 1 метър и не е предвиден предпазен парапет. 

 

За надграждането на подпорната стена няма одобрени проекти и издадено разрешение за строеж. По смисъла на Закона за устройство на територията то се квалифицира като незаконен строеж.

 

От проверяващите е съставен констативен акт за премахване на изпълненото незаконно надграждане на подпорната стена. 

 

За незаконния строеж ще бъде наложена имуществена санкция на собственика на гробищния парк в размер от 5 000 до 50 000 лв.

 

Навръх Великден актьорът Чочо Попйорданов почина, след като падна от 2-метрова височина на Боянските гробища. Той беше настанен в Централна реанимация на "Пирогов" с пряка опасност за живота. Чочо беше приет в болницата с тежка двустранна мозъчна контузия, двустранно счупване на черепните кости, вътречерепен хематом, счупване на черепната основа, контузия на белия дроб и с едно счупено ребро. Сърдечната му дейност беше поддържана с медикаменти и беше поставен на командно дишане.

 

Въпреки близо 15-часовите усилия на лекарите той почина рано сутринта на Великден в резултат на тежка черепно-мозъчна травма с недостатъчност на мозъчния ствол.