Градът е съществувал само няколко века след падането на Троя

Археолози от подводната експедиция на Националния исторически музей откриха във водите край Черноморец древен град, който свидетелств за добре развита цивилизация. Градът е съществувал само няколко века след падането на Троя, а останките от него са на дълбочина не повече от 4 метра.


От седмица археолозите продължават проучванията на нос Свети Николай в залива Вромос, но вече под вода. Още след първите гмуркания попадат на антично селище с площ поне 2 декара.


„Оказва се, че повърхностния пласт, който разкопаваме в квадратите, е от Римската епоха – 2-3 век. Става въпрос за някакво богато имение или търговско средище, което първо е било с канализация от близък водоизточник, който сме открили. Централната постройка от Римската епоха е била с подово отопление - стенно, т.нар. хипокаус. Тоест говорим за една по-представителна постройка със смесена зидария, с тухли, хоросан”, обясни ръководителят на експедицията доц. Иван Христов.


Освен това проучванията на археолозите доказват, че откритият подводен град е по-стар, отколкото се предполагаше досега. Оказва се, че крепостта е съществувала още през 9 в. пр.  Хр., което е само няколко века след падането на Троя - 12-13 в. пр. Хр. Всички находки обаче говорят за лукс.


Въпреки все още студената морска вода, археолозите се надяват, че до края на месеца ще успеят да разгадаят тайните на древното селище. Едно обаче е сигурно - целият полуостров Св. Никола и всичко, което е в периферията на днешен Черноморец, е било обитавано активно от така наречените понтийски траки.


Репортер: Цеца Алексова