Нарушенията били извършвани при управлението на ГЕРБ, алармира министър Адемов

Служители на Министерството на труда и социалната политика (МТСП), работили във ведомството при управлението на ГЕРБ, са получавали по 4000 - 5000 лева допълнителни възнаграждения. Това съобщи министър Хасан Адемов.


Определени чиновници годишно получавали между 35 000 и 50 000 лева, като били наемани на работа по няколко проекта по едно и също време.


Най-фрапиращ бил случаят с главният секретар Мая Никовска, с която според официалните документи били подписани пет договора по пет различни проекта, финансирани както по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", така и директно от Европейската комисия. По един от тези договори е отчетено, че служителката работила близо 180 работни часа месечно, извън работата си по трудово правоотношение. Това според министъра означава, че Никовска се трудила по повече от 340 часа месечно. Като се вземе предвид и работата й по останалите проекти, практически секретарят работила по 24 часа в денонощието, без  почивки през уикенда.


В момента Никовска е в отпуск, но след завръщането си ще бъде освободена от поста, уточни министър Адемов.


Той съобщи още, че през периода 2009 - 2013 г. от МТСП са освободени 159 от общо 310 служители. 30 от тях избегнали кандидатстването за позициите си чрез конкурс, като за целта били назначавани с намалено работно време по заместване. Договорите за назначения на всеки един от тях ще бъдат преразгледани и ако се установят нарушения, служителите ще бъдат освобождавани, категоричен бе Адемов. 


В понеделник той представи и своя екип – трима заместник-министри, началник на кабинета и парламентарен секретар.


Светлана Дянкова е с ресор индустриалните системи, обществено осигуряване, безопасност на работа и демографско развитие. Тя ще отговаря и за Главната агенция по труда. 


Росица Янкова ще ръководи политиката на МТСП в областта на пазара на труда и насърчаването на заетостта, трудова миграция, международно сътрудничество. Тя ще наблюдава и Агенцията по заетостта. 


Лазар Лазаров ще бъде ангажиран с политиките за социално включване, социалните помощи и услуги, интеграцията на хората с увреждания. Той ще отговаря за Агенцията за социално подпомагане и Държавната агенция за закрила на детето.


Началник на кабинета на министъра ще бъде Севинч Касабова, а парламентарен секретар на ведомството - Петя Доганова