…но за сметка на трети

Клюките – дали възникват при липса на достатъчно информация по даден въпрос, или поради особеностите на хорските нрави? На този въпрос се опита да отговори в студиото на „Събуди се” Пламен Димитров, председател на Дружеството на психолозите в България.

 

По думите на експерта всяко обсъждане на трети човек в негово отсъствие представлява клюка. Няма значение дали обсъждането е в позитивен или негативен аспект, защото обсъжданият отсъства и има нереципрочност.

 

„Откакто приматите са започнали да използват членоразделната реч и всеки възрастен може да използва около 60 хил. думи, една от най-често срещаните ситуации е двама души да обсъждат трети зад неговия гръб. Дори с най-добри намерения, това си остава клюка”, коментира психологът.

 

„Сладкото приятелство да обсъждаш трети с най-близък човек е много зареждащо, създава доверие, близост, връзка. Това е най-честата тактика хората да изграждат  положителни отношения с други за сметка на трети – това може да се нарече позитивната страна на клюката”.

 

Повече за клюките ще научите от разговора с експерта, който можете да проследите във видеото.