За непривлекателността й допринасят раздробяването и липсата на напояване

Земеделските земи в България не са толкова атрактивни, че да бъдат изкупени масово от чуждестранни граждани. Такова мнение сподели в „Събуди се” министърът на земеделието и храните Димитър Греков.

 

„Комисията по външни работи разгледа мораториума за покупка на земеделски земи от чужденци и той беше отхвърлен”, отбеляза Греков, като припомни, че за повечето от страните от последната вълна на разширяване приетият краен срок за неговото действие е 31 декември 2013 г. По думите му удължаването на този период е можело да се договори по време на преговорите за присъединяване на България към ЕС.

 

„Личното ми мнение е, че няма крайна опасност чужденците да завземат земята ни, защото българската земя не е така комасирана, не е уедрена”, коментира още земеделският министър. „Комасирането, като процес, е изпуснато много отдавна”. Според Димитър Греков разделението на земята на парцели от 5 - 8 дка не представлява интерес за закупуване от чужди земеделски производители. Освен това много от собствениците вече имат дългосрочни договори с арендатори, до изтичането на които така или иначе ще минат години.

 

За непривлекателността на земеделските площи у нас допринасят също климатичните изменения и проблемите с напояването. „Виждате каква е ситуацията в много от земеделските страни, където има изградени хидромелиоративни съоръжения, а у нас има толкова много проблеми с напояването. Как да дойде земеделски производител от друга държава, когато не може да разчита на него. Наред с това нашата земеделска продукция е с висока себестойност”, отчете министърът на земеделието и храните.

 

Целия разговор с Димитър Греков можете да проследите във видеото.