Дружеството е от значение за националната сигурност, категоричен е земеделският министър

„Напоителни системи” е дружество със 100% държавно участие и е изключително важно за страната ни, не само за земеделските производители, но и за държавата, като осигуряващо спокойствие, стабилност, дори национална сигурност”. Това заяви в „Събуди се” министърът на земеделието и храните.

 

По думите на Димитър Греков всички заплати на служителите на „Напоителни системи” са били преведени в петък, осигурени са средства за изплащането им до края на годината, за да могат те да си изпълняват задълженията.

 

„През 2011 г. дружеството е претърпяло някаква метаморфоза. За съжаление от октомври месец същата година то е лишено от правото си да получава държавна субсидия. Опазването, не само на земеделските земи, а и от вредното въздействие на водите, е дело и задължение именно на това дружество. То не е получило нито стотинка от държавния бюджет и за съжаление се е източвало досега. Нямаме намерение нито да разформираме това дружество, нито да го унищожаваме”, увери Греков.  

 

„Това което направихме е в две направления. Първо – краткосрочно решаване на проблемите, за да могат хората да си получат заплатите. Второ – предложихме на Комисията по земеделие и храни промени, за да може това дружество да получава определена субсидия за извършената от него държавна работа. Необходимите 10 -15 млн. ще бъдат включени в бюджета за 2014 г.”, отбеляза земеделският министър.  

 

Целия разговор с министър Греков можете да проследите ТУК.