Студентските протести продължават вече 10 дни

От 10 дни студентите а от Софийския университет протестират. Входовете и изходите на ректората на Алма матер са заключени с вериги. Младите хора искат промяна и вярват, че първата стъпка е оставка. 


Какво се случи от началото на окупацията?


На 23-ти октомври, сряда, председателят на Конституционния съд професор Георги Токушев трябва да води редовна лекция в зала 272 на Ректората. Студенти обаче окупират залата и настояват той да отговори на въпроса защо съдът върна Делян Пеевски за депутат. „Кой” и „защо” обаче не получиха отговори.  В петък малко преди 21 ч. студентите затварят целия ректорат, а искането е  оставка. От този момент в Ректората се допускат само студенти и преподаватели


Според окупаторите в момента се провежда една по-важна лекция – тази по гражданско образование.


В неделя сутринта, 27-ми октомври, студентите признаха пред Нова ТВ, че се страхуват от провокации. Само 3 часа по-късно друго шествие - от бивши и настоящи студенти се опитва да влезе в двора. Сред тях са депутатът от БСП Борис Цветков, симпатизанти на червената партия и познати лица от протестите в защита на кабинета. 


Ректорът на Софийския университет излезе с позицията, че студентите имат право на протест, но „не са избрали мястото и начина”.


Това беше и решението на академичния съвет в понеделник. Окупацията не спря, окупирани бяха и други вузове. Блокадата се пренесе и по улиците. 

 

Окупацията на студентите раздели и преподавателитеОкупацията раздели на две и преподавателите. Някои от тях застанаха до студентите си още в първите часове на блокадата и през цялата седмица се събираха в двора на Ректората в знак на подкрепа. Други преподаватели обаче се възмутиха от своеволието на хора, които не знаят какво искат. Трети се притесниха за младостта и нейната наивност.