На 6-и декември имен ден празнуват Николай, Николина, Нина, Никол, Кольо, Николета и Никола

На 6 декември Българската православн църква отбелязва денят на Свети Николай Мирликийски Чудотворец - Никулден. За празника Негово Светейшество Българският патриарх Неофит ще служи в едноименния храм в гр. Тутракан, Русенска епархия, информираха от Светия синод.


Свети Николай, архиепископ на град Мира в Ликия (Мала Азия), е починал на 6 декември 342 г. и светите му мощи се пазели там до 1087 година. През времето на византийския император Алексий I Комнин (1081-1118 г.) мощите на свети Николай били пренесени от гр. Мира в гр. Бари, Италия, където почиват и до днес във величествената базилика, издигната в негова чест.


Св. Николай Мирликийски е един от най-почитаните светци в България и в целия християнски свят. Неговото житие дава основание в една молитва св. Николай да бъде наречен: защитник на вярата и верните, хранител на гладните, веселие на плачещите, одеяние на голите, покровител на плаващите по море, умиротворител на враждуващите, освободител на пленниците и невинно осъдените, ръководител на постниците и монасите, пазител на целомъдрието. За свой небесен покровител го считат и банкерите.


На трапезата на Никулден задължително присъстват рибни ястия. Приблизително 200 000 души в страната, носещи името Николай, Николина, Нина, Никол, Кольо, Николета и Никола ще празнуват своя имен ден на 6-и декември.


Най-често срещаното име е Николай с 95 123 души. Второ по популярност е Никола - 39 613 души, а на трето място са жените с име Николина, наброяващи 15 305 души.