Няма причина да се очаква напрежение за религиозните имоти, категоричен е бившият министър

Не бива националната ни култура да се политизира”, каза в студиото на „Събуди се” бившият министър на културата Вежди Рашидов по повод споровете за принадлежността на църковните имоти у нас. 

 

С мотив именно да се спази общественият интерес към храмове – паметници на културата, ако те останат публична държавна и общинска собственост трима народни представители от „Коалиция за България” предлагат поправка в закона за вероизповеданията, която да гарантира, че църквата или мюфтийството няма да влизат във владение, ако даден храм е и паметник на културата.

 

През лятото обратното предложение, което излезе от БСП, ДПС и „Атака” предизвика бурен дебат. Тогава българската православна църква го приветства, но учени от БАН му се противопоставиха и въпросът остана отворен. Междувременно тази седмица Светият синод и главното мюфтийство възразиха срещу поправката, която би забранила на вероизповеданията да си връщат имоти, ако те са културни паметници.

 

Няма причина да се очаква напрежение. Аз съм съгласен с БСП в този случай. Мюфтийството и патриаршията имат много имоти, тези имоти носят и много дивиденти”, каза Рашидов.

 

„Когато бях министър не позволих да бъде пипнат нито един паметник на културата, независимо, че имаше натиск това да се случи. Леко се политизира ситуацията със спорните имоти, винаги съм държал министерството на културата настрани от политиката. Няма по-силно нещо от една държава и самата ѝ история. Летище „Божурище” е паметник на културата. Италианските инвеститори искаха да го вземат, аз отказах, но после съда им го присъди. Голямата част от държавата си ние унищожихме точно по този начин”, категоричен бе бившият министър на културата.

 

„Имам резерви към хората в парламента, които дават предложения. Много съм отчаян, аз и Стефан Данаилов имаме отношение към българската култура и наследство. Вътре има хора, които ако нямат златни очила с вносни костюми и не им мирише на финикийски знаци не го разбират. В този политически спор от полуграмотни хора, които нямат понятие от минало, настояще и бъдеще – култура и наследство, много е трудно да се разберем с тях”, допълни Рашидов.

 

„България е една от единствените страни в света с най-нисък бюджет за култура. Образованието ни трябва да е приоритет, защото не може децата ни да са лумпени. Здравеопазването трябва да е приоритет, но не знам защо като кажем „култура” хората се объркват. Ако днес няма велики писатели като Йовков и Радичков, каква христоматия ще учат децата ни? Това е опората, от която тръгваме. Като кажем култура смятаме, че някой се весели – не, някой запазва идентичността”, заяви народният представител от ГЕРБ.

 

Цялото интервю с Рашидов Гледайте във видеото.