Кметове алармират за около 90 дела за собствеността на религиозните храмове у нас

„През една-две години има промени в Закона за вероизповеданията. Целите са действително сериозна инвазия, провокация. Атакуват се центровете и символите на толерантността в България. Това да си купиш мнозинство в парламента не значи да си купиш България”, каза кметът на Кюстендил Петър Паунов в студиото на „Всяка неделя” по повод претенциите към религиозни имоти от страна на Главното мюфтийство.

 

В цялата страна се водят 90 дела за джамии, алармираха кметовете на няколко града. Един от големите спорове е за Куршум Джамия в Карлово. В града има 25 000 християни, които се молят в две църкви, и 600 мюсюлмани, които имат друг молитвен дом. Подобни искове се срещат в много други градове – Разград, Стара Загора, Дупница, Кюстендил, Пловдив и други.

 

„Появи се някакъв грим в Закона за вероизповеданията по отношение на имотите държавна собственост. Главното мюфтийство заяви, че ще претендира за всичките си имоти. Става въпрос за стотици хиляди декари, хектари гори и земи. Сред тях са около 1500 имота – повечето в идеалните централни градски части, които са публично-държавна или публично-общинска собственост”, казват Паунов и заместник-председателят на СДС Емил Кабаиванов.

 

„Ако това продължи, кметовете ще свикаме национален референдум и тогава българинът ще обърне цялата политическа върхушка. Той ще покаже дали трябва да се продължава давностния срок за вероизповеданията”, добави кметът на Кюстендил.

 

„Тук църквата служи за прикритие на интересите и целите на мюсюлманското вероизповедание. Реджеп Ердоган го каза в предизборната си реч – ислямизация на полуострова. Тя е факт в Македония, готви се и у нас. Ние сме толерантен народ, но не сме роби и няма да приведем глава”, категоричен е Паунов.

 

Гледайте цялото интервю с Петър Паунов и Емил Кабаиванов във видеото.