Учените се надяват да разберат повече за Слънчевата система

Само след няколко дни сондата "Розета" на Европейската космическа агенция ще бъде включена дистанционно от Земята, за да се подготви за задачата си да кацне на комета и да изследва как е изглеждала Слънчевата система преди да се образуват планетите. 

 

Безпрецедентната досега в историята на космическата научна мисия струва един милиард евро. 

 

Апаратът "Розета", който беше изстрелян през 2004 година, трябва да кацне на кометата 67P/ Чуримов-Герасименко. Европейските учени изключиха захранването му, за да пестят енергия. Сега то ще бъде включено, тъй като кометата започва да се приближава.

 

„Розета” ще върне сигнал на Земята на 20-и януари. Сондата ще изпрати първите снимки на небесното тяло още през май, докато търси място за кацане върху кометата. Очаква се приземяването да стане най-рано през ноември.

 

Учените смятат, че кометите са се образували преди четири и половина милиарди години и носят важна информация за това как е изглеждала Слънчевата система. Изследователи обясниха, че анализът на изотопите, които се намират близо до този вид космически тела, могат да им покажат как се е образувала Слънчевата система и самите комети. От тях можело да се правят изводи и какви вещества е имало в галактиката преди повече от четири милиарда години.