В Северна България термометрите ще показват около и под минус 10 градуса

Във вторник ще бъде студено, а следобед отново ще завали. През нощта в повечето райони облаците временно ще се разкъсат, но ще бъде доста студено, особено в Северна България, където термометрите ще показват около и под минус 10 градуса.


Утре преди обед на места слънцето за кратко ще се покаже, но по-късно от югозапад отново ще се заоблачи. Следобед в южните райони ще започнат валежи от дъжд и сняг, които през нощта ще обхванат по-голямата част от страната.


Североизточният вятър ще се усили и с него ще продължи преноса на студени въздушни маси. В североизточните райони отново ще вали дъжд при отрицателни температури и ще се образуват поледици и заледявания по пътищата.


Минималните температури ще бъдат в доста широки граници. В Северна България те ще са в интервала от минус 12 до минус 7 градуса, а на юг и по Черноморието между минус 7 и минус 1. През деня показанията на термометрите в по-голямата част от страната ще достигат стойности от минус 6 до минус 1 градуса. По-топло ще бъде в крайните южни и източни части, където се очакват стойности до 3 - 4 градуса.


В планините ще бъде предимно облачно и мъгливо с до умерен южен вятър. Следобед над масивите на Южна България ще започнат превалявания от сняг, които по-късно ще обхванат и останалите планински райони.


Естествената снежна покривка ще продължи да расте и на места в пирин и родопите ще достигне 30 - 40 сантиметра. Температурите в планинските ни курорти ще останат отрицателни през целия ден и максималните ще са между минус 4 и минус 1 градуса.


Циклонът който премина през нашата страна, донесе доста проблеми и в северната ни съседка – Румъния. През изминалото денонощие снеговалежите и силните ветрове в югоизточната част на страната продължиха и снежната покривка достигна половин метър. Преспите на места надхвърлиха метър и половина, а температурите трудно превишаваха минус 10 градуса.


Няколко магистрали в страната са затворени, а близо 5000 войници са мобилизирани в борбата със снежните преспи. Много райони на страната са без електрозахранване, а утрешния ден също е обявен за неучебен.


Доста тежко е положението и в Северозападна Европа. В следствие на интензивни дъждове през последните дни в няколко департамента в Южна Франция има наводнения. До края на седмицата там, както и във Великобритания се очакват нови валежи и опасността от наводнения остава. В същото време през Балканите ще премине още един средиземноморски циклон, който ще донесе нови валежи от дъжд и сняг на полуострова.


У нас през следващите дни ще остане студено за януари, особено в Северна България. В сряда в по-голямата част от страната ще превалява сняг, а по Черноморието – дъжд. В източните райони ще духа силен северен вятър и ще има условия за образуване на преспи и навявания. На места снежната покривка ще се увеличи с 10 - 20 сантиметра, а почти без снеговалежи ще остане в западната част на страната.


В четвъртък валежите навсякъде ще спрат, но ще остане студено. Преди обед ще има и слънчеви часове, но по-късно от запад ще се заоблачи. В петък ще бъде предимно облачно и на места в Северна и Източна България ще прехвърча слаб сняг. Подобно време ни очаква и в събота, а в неделя валежите ще се усилят и ще обхванат цялата страна. Температурите бавно ще се повишават.


Пълната прогноза за времето вижте на Sinoptik.bg


Следете на живо пътната обстановка и атмосферните условия само на Kamerite.bg