Държави като Литва, Естония и Унгария се противопоставят на монопола на „Газпром”

Източноевропейските страни поглеждат към американския природен газ като реална алтернатива на синьото гориво от „Газпром”.

 

В статия на „Файненшъл таймс” се посочва, че държави като Литва, Естония и Унгария се противопоставят на монопола на „Газпром” в Европа в търсене на по-ниски цени. 

 

Към момента Съединените щати са наложили редица рестрикции върху износа на синьо гориво, но около кризата в Крим се забелязва сериозно лобиране за премахване на ограниченията. 

 

Държави от Източна Европа вече водят усилени преговори с надеждата, че евентуална американска конкуренция би довела до падане на цената, искана от „Газпром”. 

 

Опасения за бизнеса с Русия заради кризата в Крим има и у нас. Премиерът Пламен Орешарски обаче заяви, че България няма да налага вето на евентуално решение на Европейския съюз за строги икономически санкции срещу Москва.

 

На среща с наши бизнесмени, които развиват дейност с Руската федерация, Орешарски уточни, че разбира притесненията им. Вече се търсят начини търговията с Русия да продължи по заобиколни пътища, ако Украйна реши да затвори границите си.

 

Заради кримската криза днес украинският министър на отбраната подаде оставка, която беше приета от парламента.