Отношението на Русия към съседите й издава слабост, смята държавният глава на САЩ

Американският президент Барак Обама отхвърли твърденията на Кремъл, че руснаците в Крим са били застрашени – аргумент, с който от Москва обясниха необходимостта от промените на полуострова след смяната на властта в Киев.

 

„Няма никакви данни, че рускоговорящите граждани са били застрашени по някакъв начин”, заяви Обама, цитиран от Франс прес. „Когато чувам аналогии с Косово, където хиляди хора бяха избити от собственото им правителство, това е сравнение, в което няма абсолютно никакъв смисъл, категоричен беше държавният глава на САЩ.

 

Обама направи тези коментари пред медиите в Хага, където участва в срещата на върха, посветена на ядрената сигурност. Оттам той ще замине за Брюксел, където продължава обиколката му в Европа и в Близкия Изток.

 

Според американския президент отношението на Русия, като регионална сила, към съседните й страни е признак на слабост. По думите му това, че Москва използва военни средства и прави явни нарушения на международното право, показва по-малко, а не повече влияние.