Битката е за политическото бъдеще на премиера Реджеп Ердоган

До безредици и жертви се стигна в няколко населени места по време на изборите в Турция. Битката е решаваща за политическото бъдеще на премиера Реджеп Ердоган.

 

В страната днес се проведоха местни избори. Турските медии обявиха, че вотът е белязан от изблици на насилие в различни части на страната, най-вече в малки населени места. По последни данни при сблъсъци между групи, подкрепящи различни кандидати, са загинали най-малко 8 души. Има и ранени. 

 

Две активистки от организацията „Фемен” пък протестираха голи срещу управлението на Ердоган  в избирателна секция в истанбулски квартал, където гласува и самият премиер. Жените бяха арестувани. 

 

Местните избори са първите след избухването на корупционния скандал, разтърсил върховете на властта. Вотът е определян като референдум за премиерът Ердоган, който управлява вече 10 години.

 

Първите резултати сочат, че партията на Ердоган е начело на местните избори.

 

Партията на справедливостта и развитието води в Истанбул и Анкара, където сега държи властта, докато опозиционната Републиканска народна партия си запазва град Измир.

 

На национално ниво, при преброени около 12 процента от бюлетините, Партията на Ердоган печели около 48 на сто от гласовете, съобщава Си Ен Ен - Тюрк.