Как се възприема идеята от собствениците на земи, провери Георги Георгиев

Хиляди българи съвсем скоро може да се окажат длъжници на държавата. Причината е, че управляващите обмислят данък „пустееща земя”. А целта е собствениците да се стимулират да обработват нивите си или да ги продадат на хора, които биха се грижили за земята. Как обаче се възприема идеята?


Георги е наследник на 50 декара земеделска земя в монтанското село Долно Церовене. Обработва почти всичката с изключение на няколко трудно достъпни ниви. До там техника не може да достигне.


„Това там навремето моите дядовци са го работили преди 100 години и са го орали с волове – нагоре, надолу. А сега кой ще се занимава с това нещо”, пита се Георги Аврамов.


За тези ниви обаче Георги ще трябва да плаща на хазната, ако държавата приеме идеята на земеделския министър за данък „пустееща земя”.


„Нека да го работи държавата и да ми плаща данъка на мен, тя да го държи, защото не може да се работи и да ми плаща на мен данъка…нека обърнем нещата”, предлага Георги Аврамов.


Не на това мнение е 83-годишният дядо Тодор, който има близо 30 декара пустееща земя. Според него това е единствения начин българинът отново да се върне на нивата.


„Да се плаща. Плащаше се едно време данък на земята, да се плаща пак. И аз ще си платя…дали ще плащам или ще я продам вече ще си направя сметката”, обяснява Тодор Драганов.


Собствениците на необработваеми ниви обаче не трябва да се притесняват, защото най-вероятно срещу данъка ще се обявят депутатите от земеделската комисия.


Вероятно за някои, които живеят тук, близо до земята си – това би било стимулиращ ефект, но за тези, които не живеят в страната – нито ще се събере от тях данък, нито ще се стимулират да се върнат и да я обработват”, смята Десислава Танева  от ГЕРБ от Комисия по земеделие в НС.


„Данъкът никога не трябва да се разглежда като елемент на санкции – това, че някой не се грижи за земята си, не трябва да бъде наказан”, обяснява Светла Бъчварова от „Коалиция за България”, която е и председател на Комисия по земеделие в НС.


За последните десет години пустеещите ниви у нас са намалели пет пъти, тъй като повечето собственици са се върнали към земята си заради финансовата помощ от Брюксел.


Повече по темата гледайте във видеото.