Приготовленията за Олимпиадата през 2016-а са най-лошите до момента, според вицепрезидентът на МОК

Бразилия е готова да приеме дългоочакваното Световно първенство по футбол след няколко седмици, но дали южноамериканците не са оставили на заден план подготовката за най-големия спортен форум – Олимпийските игри?

 

Във вторник бразилците бяха „нахокани” след посещението на вицепрезидента на МОК Джон Коутс, който заяви, че подготовката за форума е „най-слабата, която някога е виждал”, предаде CNN.

 

Коутс, който участва активно в Олимпийското движение от 40 години, е направил шест посещения в Рио като част от комисията, която следи за готовността на бразилския град да приеме игрите през 2016 година.

 

Докато Световното първенство по футбол, което започва на 12 май, може да бъде приоритет за южноамериканците, опитите им да намерят равновесие между двете събития вече са поставени под сериозен въпрос. „Това е най-лошата подготовка, която съм срещал”, каза Коутс.

 

"МОК ангажира повече ръце. Това е безпрецедентно, но нямаме план Б. Отиваме в Рио", заяви Коутс.

 

„Много сме притеснени. Те не са готови в много, много отношения. Трябва да им помогнем олимпиада да се случи и повече не можем да чакаме", добави той. В досегашната история олимпийските игри в Атина са пример за закъсняла подготовка, но все пак всички съоръжения бяха готови за откриването.

 

В момента строителството на някои съоръжения в Рио дори още не е започнало. Подготовката на инфраструктурата закъснява, а градът има да решава редица социални въпроси.

 

Той добави, че в Рио има същия екип както в Лондон за игрите през 2012 г. - 600 души, но не разполагат с необходимия опит. Само двама души работели в отдела за тестовите състезания, които трябва да започнат още тази година.