Дребните земеделци в Грамада получават по 8 стотинки на килограм качествена продукция

6 дни до евроизборите Нова телевизия търси отражението на Европа в живота на българите. От днес до неделята на вота Ани Салич и Николай Дойнов обикалят страната, за да ни покажат вълнуват ли се българите от европейската тема и успя ли Европейският съюз да промени живота им? Обиколката започва от Видинско.


В района, който обиколиха водещите на Нова сега живеят 95 000 души, със 17 000 по-малко, отколкото през 2007 г. Повечето от тях са потърсили работа извън България - в други страни от ЕС.


По-впечатляваща е обаче разликата в доходите - хората тук всяка година печелят с около 100 лева по-малко, отколкото харчат. А тази разлика се покрива от онези 17 000 извън България.
Работещите бедни евроизбиратели, както сами се определят във Видинската община Грамада, искат да са граждани на съседна Сърбия. Попитахме ги: „Защо?”


Семейство Йотови от Грамада са загубили през миналата година 10 тона сливи и 7 тона арония, защото нямало къде да ги продадат.


Дядо Димитър Йотов пък ни обяснява, че оттук има директна връзка със Заечар и от там за Белград, където може да продава всичко.  


Дребните земеделци в Грамада получават по 8 стотинки на килограм качествена продукция, но няма борса, където да продават. Ето защо хорат тук изхвърлят марулите си, а доматите продават за по 35 стотинки...


„Това е Европа! Какви са тия пътиша тука, идете вижте в сърбия какви пътища има. И вода няма как да се прави земеделие какви субсидии им дават по 33 лева”, обяснява синът на Димитър - Милчо Йотов.

След като им спрели и водата, за да се произвежда ток, Йотови се принудили да си построят и собствен вододпровод. Те могат да правят и уникално вино от арония, за което са намерили пазар в Китай, но в района няма изба, която да го произвежда.


И тук Милена обработва земята си - 8000 декара с рапица, пшеница и царевица. Точно сега голяма част от земята е под водите на Тимок. Застраховката обаче ще покрие поне част от щетите и Милена ще продължи традицията на семейството - да обработва земята си като и занапред ще разчита на евросубсидии.


Въпреки трудностите, хората във Видинско казват, че ще гласуват.

 

Ани и Ники продължават своята обиколка! Очаквайте техните включвания до края на седмицата, както и специалните им дневници на сайта ни NovaNews.bg.Те ще се включат от габровското село Царева ливада, където хората също имат своите проблеми, но и шансове като всички други европейски граждани! Как смятат да се възползват, ще ги питаме утре!

 

А в неделя гледайте "КОЙ в Европа?- избори по НОВА". През целия ден, на живо от НДК, Брюксел и 10 града в цялата страна - очакваме и вашите сигнали за нередности пред урните.


Повече по темата гледайте във видеото.