Очаквайте включванията на Ани Салич и Ники Дойнов до края на седмицата и дневниците им на сайта NovaNews.bg

Калугерово - първото евросело. Какво мислят за живота, политиците и евроизборите местните хора. И защо никой от кандидатите за Брюксел не включи селото в кампанията си. Отговор получаваме от Ани Салич и Николай Дойнов.

 

Въпреки че тук работят десетина предприятия, които предлагат минимална работна заплата, хората от Калугерово бягат в цяла Европа. Очаква се съживяване на живота в Калугерово и цялата община Лисичово, защото има подписани проекти за 22 млн. лв., които ще влязат в тази община, но това ще се случи в бъдеще. В калугерово има около 140 учиници, събрани от три съседни села, а 60 деца са в детската градин.

 

Точно в края на предиобедното им кафе хващаме четирима от жителите на Калугерово- Спас, Николай, Иван и Ангел. И четиримата пенсионери, както и повече от половината хора тук! Разговора - за живота и за политиката. Боли ги, че работа в селото все още се намира, но няма кой да я работи.

Още по темата


И все пак тук живеят почти 1500 души. Детска градина, ремонтирана по програма „Енергийна ефективност”, спечелен проект за подновяване на стадиона, зони за отдих и може би най - важното, пълен ремонт на читалището - на това могат да разчитат тези хора.


Кметът, сложил табелата евросело, в момента отсъства. Замества го Веселина Милкова, зам.-кмет на Община Лесичово. Казва, че нещата няма да спрат дотук, но процедурата по кандидатстване за европроекти трябва да се промени.


Не успял обаче проект на близкия манастир „Св. Николай” за обновяването му. Проблеми със собствеността провалили плановете. Игуменът отец Стоян спечелил битката и е твърдо решен, че пак ще кандидатства.


Омразата, обаче трябва да си отиде, за да вървят нещата - това е рецептата на Здравка Методиева. Всички в селото я знаят като „Майката”. Преди време налепила предизборните плакати на всички кандидати на фасадата на къщата си. И като че ли имало ефект. Изпраща ни с тутманик и с двете части на книгата й. Написала ги като лекарство за душата!


Ани и Ники продължават своята обиколка! Очаквайте техните включвания до края на седмицата, както и специалните им дневници на сайта ни NovaNews.bg.


Повече по темата гледайте във видеото.