Часове преди вота членове на комисии в Пазарджишко масово започнаха да напускат

Множество сигнали за нарушения и агитации в дена на размисъл бяха получени в Централната избирателна комисия.
 
Най-масовата жалба на 24-и май е за изпратен есемес с пожелания за празника на славянската писменост с подател един от политическите лидери и водач на партийна листа. От ЦИК за изпратили писмо до мобилния оператор да бъдат преустановени тези кратки съобщения. Дали ще има санкции и административни глоби за това нарушение, ЦИК ще реши до три дни.
 
Иначе в деня за размисъл цареше трескава подготовка за евровота. До последно избирателните секции се подготвяха за гласуването утре. Цялата организация премина под строгия контрол на полицията. 
 
Нашият репортер Георги Георгиев беше по-рано днес в една от избирателните секции. Малко преди обяд бюлетините и изборните материали пристигнаха в секцията, предвождани от полицейски автомобил. Подготовката там обаче започна доста по-рано - сглобяване на параваните за гласуване, пренареждане на стаите и пренасяне на урните до секциите. Малко след това пристигнаха и членовете на комисиите. Следва кратък инструктаж и проверка на изборните книжа, след което започва запечатване на урните, проверка на принтерите и изборните материали.
 
За първи път гласуването ще става в две урни.
 
„Отрязъкът го вадим и го пускаме в картонената урна, а това, което избирателят е гласувал – пуска в прозрачната урна и се подписва, че е приключил”, обясни председателят на СИК Живка Васева.
 
След като работата в секциите приключи, стаите бяха запечатени, а полицията пое грижата за тяхната охрана.
 
Изборният ден ще започне в 6.00 ч. сутринта. До тогава всичките секции ще бъдат затворени.

Още по темата

 
Часове преди вота членове на комисии в Пазарджишко масово започнаха да напускат. Повечето от отказалите се изтъкват лични причини, но неофициалният мотив е ниското заплащане и прекалено дългият изборен ден, който за някои може да продължи цяло денонощие. 
 
Ако и на 25-и сутринта има отказали се членове, някои секции може да не отворят врати навреме. 
 
Утре Нова телевизия е телевизията за избори - следим гласуването на живо от Брюксел, София и цялата страна. В 17.30 ч. започва студиото "Кой в Европа?" с Ани Цолова и Виктор Николаев. Ще бъдем първи в резултата и ще хванем в крачка търговците с вот.
 
Очакваме и вашите сигнали в специалната секция за изборни нарушения в рубриката „Моята новина”
 
Повече гледайте видеото.