Порошенко и Путин се обявиха за прекратяване на въоръжените действия

Президентите на САЩ и Руската Федерация са провели кратък, неофициален разговор по време на празненствата за 70-та годишнина от Десанта в Нормандия, съобщи Франс прес, позовавайки се на френски и американски източници.   

 

„Президентът Обама и президентът Путин разговаряха по време на обяда на държавните ръководители. Това бе неофициален разговор, неофициална двустранна среща, потвърди Бен Роудис, заместник-съветник по националната сигурност на американския държавен глава. Разговорът е продължил десетина минути.

 

Руският държавен глава е във Франция по покана на френския президент Франсоа Оланд. В навечерието на визитата Путин заяви, че е готов на среща с всички лидери, включително новоизбрания украински президент Петро Порошенко. Днес двамата разговаряха в присъствието на канцлера Ангела Меркел.

 

„Обявиха се за възможно най-бързо прекратяване на кръвопролитието в Югоизточна Украйна, заяви в Москва говорителят на Путин Дмитрий Песков, цитиран от руските агенции, предаде БГНЕС. От думите му стана ясно, че двамата лидери са подкрепили прекратяването на въоръжените действия, както от страна на украинските въоръжени сили, така и от страна на привържениците на федерализацията на Украйна.