И там, където е било пръскано, дъждовете измиха препаратите и паразитите отново се появиха

Петима души починаха за два дни след ухапвания от кърлежи в Южна България. Тревожен ръст на ухапванията има в момента в Пловдив и региона. В инфекциозната болница в града са настанени 18 пациенти с марсилска треска. При някои от тях може да се стигне до усложнения, алармират лекарите. 
 
След обилните валежи кърлежите се активизираха. Дори в градските паркове, където е било пръскано, дъждовете измиха препаратите и паразитите отново се появиха. Всеки ден има поне по петима ухапани. Най-застрашени от кърлежите са децата, които играят в зелените площи и в междублоковите пространства. Собствениците на домашни кучета също пропищяха от напастта на кърлежите.
 
След ухапване от кърлеж бързата реакция е най-важна, обясняват докторите. Ако се наложи да действаме в домашни условия, в никакъв случай не трябва да използваме олио или вазелин. Погрешно е и схващането при вадене паразитът да се върти по часовниковата стрелка.  
 
Най-често кърлежите заразяват с лаймска болест или марсилска треска. Зачервяване на ухапаното място, главоболие и висока температура са сред симптомите, които подсказват, че кърлежът ни е заразил.
 
Съветът на специалистите е винаги след разходка в тревни площи да оглеждаме себе си и децата си за кърлежи.
 
За повече подробности гледайте видеото.
 
Репортер: Благой Бекриев