Сред 10-те най-привлекателни неща у нас са ракията, млякото, шопската салата и мартеницата

Защо да посетя България? Този въпрос задава британското издание "Хъфингтън поуст" в своя публикация. Там са изброени 10 неща, които англичаните не знаят за България.


Учудващо, но сред 10-те най-привлекателни неща у нас липсват природни забележителности. За сметка на това обаче, за британците най-интерсна е трапезата. А на нея - класическата шопска салата в компанията на ракийка.


България -  красива страна, с величествени планини, хубави плажове, живописни селца и гостоприемни хора. Така започва статията, която рекламира страната ни на Острова.


„Мммм! Аз обичам рози! Те са най-красивите в България и света!”, казва Флоранс от Германия.
Розите са номер едно в класацията. От тях се произвежда 85 на сто от розовото масло в света, важна съставка за изработката на парфюми.


„Аз обичам мляко - то е най-доброто на света!”, споделя Хюго от Швеция.


Киселото мляко е следващата отличителна черта на страната ни. Лактобацилус булгарикус се открива единствено по българските земи и прави вкусът на млякото уникален. Следва кимането. Кимането в България се прави наобратно! Ред е на шопската салата - най-българското ястие. Създадена е по времето на социализма и промотирана от „Балкантурист”.


„Аз обожавам да пия ракия!”, казва Давид от Швеция.


Та къде без нея! Задължителна компания към шопската салата.


„Гайдата е чудесен български инструмент!”, твърди Франциско от Аржентина.


Изданието подчертава, че през май 2012-а 333 български гайди поставят световен рекорд на Гинес.


„Българите пишат на Кирилица!”, удивява се Сендра от Австралия.


България е страната, от която кирилицата се е наложила. Макар и труден, езикът ни може да бъде научен. Доказва го Джонатан Гай Алън - посланик на Великобритания у нас.


„Нещо, което трябва да добавим в списъка с 10 неща за България - аз не зная защо няма баница? Баница с айран! За мен това е храната на българина! Искам да добавя и българските баби! Те са герои за мен! Чудесни хора! Те са толкова силни, се грижат за децата, толкова много любов!”, споделя посланикът на Великобритания у нас Джонатан Алън.


„Аз обичам бяла и червена мартеница”, казва Шон от Сан Франциско.


Ако сте в България на 1 март, ще видите честванията за Баба Марта, пишат британците.
Повод за гордост са и спасените български евреи. И не на последно място у нас е открито най-старото злато в света. Над 3 000 златни накити, намерени край Варна.


„Хората във Великобритания започват да познават България и това е важно! 300 000 британци туристи идват тук!”, казва посланика на Великобритания у нас Джонатан Алън.


Кристиан е гайд на туристи от София фри тур. За три и половина години е разговарял със стотици туристи.


„На някои им хареса нощния живот, че е много евтино, други се чудят какви са тези кули на всяко едно кръстовище, където се качват полицаите, защо улиците са странни - човек се спъва от време на време!”, обяснява Кристиан Митов.


А за нас остава да си пожелаем 10-те плюса на България да донесат печалба на туризма. И добри впечатления за чуждите ни гости, за да се върнат отново.


Повече по темата гледайте във видеото.