Кандидат за поста е и българският еврокомисар Кристалина Георгиева

Името на още един европейски политик от женски пол се споменава все по-често в Брюксел за поста на външен министър на ЕС. Най-вероятният нов върховен представител на Съюза за външните отношения и политиката за сигурност е Дора Бакояни, информира БГНЕС.

Още по темата

 

Бакояни беше външен министър на Гърция в кабинета на бившия премиер Костас Караманлис и неговата партия „Нова демокрация”, която управляваше южната ни съседка от 2004 до 2009 г. Дора е дъщеря на Константинос Мицотакис, който е сред най-популярните министър-председатели на Гърция.

 

Сред главните претенденти да оглавят европейската дипломация е и българският еврокомисар Кристалина Георгиева, която досега отговаряше за международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи.

 

За наследник на Катрин Аштън може да бъде избрана и Федерика Могерини, външният министър на Италия. Вчера стана ясно, че номинацията й се ползва с подкрепата на социалистите в Европа.  

 

Дипломатически източници, цитирани от „Файненшъл таймс”, твърдят обаче, че срещу нея са се обявили четири източноевропейски държави, които обвиняват Рим в недостатъчно твърда позиция по отношение на Русия на фона на кризата в Украйна. Кампанията срещу Могерини се водела от Латвия, Естония, Литва и Полша, които са привърженици на по-строги европейски санкции на срещу Кремъл, твърди вестникът.