В центъра на дебатите ще са и кандидатите за външен министър на ЕС

Европейските лидери се събират тази вечер в Брюксел, за да обсъдят висшите назначения в следващата Европейска комисия и най-вече на новия външен министър на Европейския съюз. 

 

Все още не е известно дали България ще предложи днес своята номинация за еврокомисар, тъй като самата процедура не определя крайни срокове за това. Според председателя на БСП Сергей Станишев, който говори по-рано през деня пред журналисти в Брюксел, днес няма да има българска номинация.

 

„Процесът е много динамичен, пясъците са подвижни, това важи за всяка страна, дори за тези, които вече са обявили своите предпочитания. Не смятам, че България закъснява с номинацията в тази много неясна ситуация в самия ЕС”, заяви Сергей Станишев. 

 

Номинациите за поста на външен министър са няколко, но часове преди заседанието, както и в последните седмици, сред най-често споменаваните е името на българския еврокомисар Кристалина Георгиева. 

 

Другата коментирана кандидатура е на италианския външен министър Федерика Могерини. 

 

В последните часове преди срещата публичните коментари даваха превес на Могерини за поста на външен министър на ЕС заради постигнати договорки на италианската дипломация, но едновременно с това се отчита, че тя има малко международен опит. Според италианската преса тази вечер италианският премиер Матео Ренци е дошъл и с втора номинация за поста - на бившия министър-председател Масимо д'Алема. Известно е, че съществува договорка за квотно разпределяне на висшите постове в европейските институции между основните партии - ЕНП и ПЕС.


 
По определението на европейската преса тази вечер се реди кубчето на Рубик - сложна плетеница от постове и обещания, която ще се донарежда и наесен. Тогава предстои новите комисари да бъдат препитани и гласувани от Европейския парламент, а след това - одобрени и от Съвета.

 

Източник: Николай Желязков, БТА