Според Януш Корвин-Мике 20 милиона млади европейци са третирани „като негри”

Евродепутат от крайнодясната полска партия „Нова десница” стана обект на критики заради използван расистки език на пленарно заседание в Страсбург, предаде БТА. Някои членове на Европейския парламент дори настояха за наказание.

 

По време на дебат за младежката безработица Януш Корвин-Мике окачестви младите безработни европейци като „негрите на Европа”. Той започна изказването си с алюзия за едновремешното трудово законодателство в САЩ и цитира бивш американски президент.

 

„Джон Ф. Кенеди, въвеждайки първия закон за минималната надница, е заявил: „Честно казано, това е за да се защити индустрията на Севера от конкуренцията на евтината работна ръка на Юга". И четири милиона човешки същества загубиха работата си; добре де, това бяха четири милиона негри", заяви полякът.


 После той продължи, че „сега имаме 20 милиона европейци, които са негрите на Европа". 

 

По думите му тези младежи са третирани „като негри”. 

 

„Ние трябва да унищожим минималната ставка и трябва да унищожим властта на профсъюзите", заяви Януш Корвин-Мике.

 

Изказването му бе посрещнато с протести и освирквания в залата. Депутати от крайната левица и от социалистически партии заклеймиха оратора и поискаха той да бъде санкциониран. 

 

Заместник-председателите на парламента, председателстващи дебатите, съобщиха, че председателят Мартин Шулц е уведомен за инцидента и ще вземе съответните марки спрямо полския евродепутат.