Същият ден Десислава Терзиева е разрешила проекта

Още веднъж беше потвърдено, че „Южен поток” у нас се строи, въпреки обявеното от бившия премиер Пламен Орешарски замразяване на проекта. 

 

Орешарски обяви, че замразява „Южен поток” преди два месеца. Оказва се обаче, че официално е казал на министрите си "Стоп!" едва преди дни. 

 

Нова телевизия разполага с писмото, с което Орешарски спира работите. То е от дата 31 юли - два три дни преди да предаде властта.

Още по темата

 

Същият ден обаче Десислава Терзиева, която до вчера беше регионален министър, е разрешила „Южен поток” да се строи. Екатерина Захариева, която я наследява, не може да обжалва акт, издаден от самото ведомство. 

 

Да се търсят договори по чекмеджетата се превърна в практика при всяка смяна на властта. В регионалното министерство обаче нямаха време дори да отворят чекмеджетата. От държавен вестник научиха, че вече има договорки за строителството на „Южен поток”, а уж проектът беше спрян.

 

Преди два месеца тогавашният премиер Пламен Орешарски, заяви, че е разпоредил спиране на работата по проекта, докато изчаква отговор на запитване от Брюксел. Разпореждането до министрите си обаче изпратил едва преди седмица, като им написал да се въздържат от работа по „Южен поток"

 

А в тези два месеца стана ясно, че са продадени държавни земи по трасето на проекта и че е издадено разрешително за строеж на съоръжения в Паша дере. Разрешителното е публикувано в Държавен вестник в деня, в който правителството сдаде властта.

 

„Не знаех и Терзиева не ми каза. Важно е да се строи добре, така че да не предизвикаме ЕК да го спре напълно”, заяви служебният регионален министър Екатерина Захариева.

 

Новите управляващи вече проверяват какво точно се е случвало по проекта и дали до 31 юли не са вземани и други решения.

 

Освен папката за „Южен поток”, регионалното министерство наследява и неизплатени над 450 милиона лева по оперативни програми към строители.