Според комисията холдингът възпрепятства конкуренцията на нерегулирания пазар за еленергията на едро

ЕК има възражения до БЕХ във връзка с предполагаема злоупотреба с господстващо положение на пазара за електрическа енергия на едро в Брюксел, информира агенция „Фокус”.


Комисията има опасения, че като налага ограничения относно мястото на препродажба на доставяната електроенергия, БЕХ — традиционното държавно вертикално интегрирано енергийно дружество в България, би могло да възпрепятства конкуренцията на нерегулирания пазар за електрическа енергия на едро в страната.


Изпращането на изложението на възраженията не предопределя крайния изход на разследването, се казва в прессъобщение на ЕК.


Във възраженията се посочва, че в по-голямата част от споразуменията за доставка на електроенергия, сключени между БЕХ и неговите търговски партньори, се предвижда, че доставяната от БЕХ електроенергия може да бъде препродавана единствено в България или единствено в чужбина. Споразуменията предвиждат също така механизми за контрол и санкциониране, които позволяват на Българския енергиен холдинг да следи и да наказва своите клиенти, които не спазват тези териториални ограничения.


Според предварителното заключение на Комисията тези териториални ограничения представляват злоупотреба с господстващото пазарно положение на БЕХ, забранена от ЕС, а подобно поведение засяга ликвидността и ефективността на пазарите за електрическа енергия и издига изкуствени бариери пред търговията между България и други държави членки.