Стрелбата не била прекратена, дори след като репортерите започнали да викат "Преса!"

Полицията използва сълзотворен газ срещу журналисти по време на бунтовете в американския град Фертюсън, щата Мисури, предаде БГНЕС.

 

Според местната телевизия "Кей ес ди Кей", заснела инцидента, нападението е било срещу журналисти на "Ал Джазира".

 

На видеото се вижда как бутилка с газ експлодира в краката на кореспондентите. Групата журналисти била от трима души, между които и една жена, които започнали да бягат.

 

Ръководителката на американския клон на "Ал Джазира" Кейт О`Брайън посочи, че срещу нейните колеги е използван не само сълзотворен газ, но и гумени куршуми. Стрелбата не била прекратена, дори след като репортерите започнали да викат "Преса!".

 

Според О`Брайън това е посегателство върху свободата на словото и всички подобни инциденти с журналисти трябва да бъдат разследвани.

 

Бунтовете във Фертюсън започнаха миналата събота след убийството на чернокож тийнейджър. Свидетелствата за смъртта на 18-годишния Майкъл Браун са противоречиви. Според очевидец той е застрелян от разгневен полицай, докато е бил с вдигнати ръце. От полицията пък твърдят, че изстрелите са били произведени след нападение от страна на чернокожия младеж срещу полицая и опит да му вземе оръжието. Младежът е прострелян осем пъти, твърдят от семейството му.

 

Много жители на Фъргюсън обвиняват полицията в използване на прекомерна сила. Населението на града е 21 000 души, като около 60% от тях са афроамериканци.