Няколкостотин души, предимно млади и чернокожи, скандираха на „ Таймс Скуеър” в Ню Йорк

В десетки градове на САЩ се проведоха демонстрации в памет на 18-годишен чернокож младеж, който беше застрелян от полицай в събота в град Фъргюсън, щата Мисури. 

 

Няколкостотин души, предимно млади и чернокожи, скандираха на „Таймс Скуеър” в Ню Йорк. Те издигнаха лозунги за солидарност с хората във Фъргюсън и призиви за справедливи решения около смъртта на Майкъл Браун. 

 

Припомнен беше и случаят на чернокож баща на семейство, починал миналия месец в Ню Йорк в резултат на сърдечна криза, след като е бил повален на земята от полицаи.

 

Аналогични демонстрации се проведоха в десетки други американски градове. 

 

В самия Фъргюсън напрежението спадна, след като губернаторът на Мисури разпореди щатската полиция да поеме опазването на реда и сигурността.

 

Бунтовете в града започнаха миналата събота. Свидетелствата за смъртта на 18-годишния младеж са противоречиви. Според очевидци той е застрелян от разгневен полицай, докато е бил с вдигнати ръце. От полицията пък твърдят, че изстрелите са били произведени след нападение от страна на младежа срещу полицая и опит да му вземе оръжието. 

 

Майкъл Браун е прострелян осем пъти, твърдят от семейството му.


 
Много жители на Фъргюсън обвиняват полицията в използване на прекомерна сила. Населението на града е 21 000 души, като около 60% от тях са афроамериканци.

 

Обстоятелствата около стрелбата и смъртта на Майкъл Браун остават неуточнени.