В подписка до Столична община те искат да бъде съборен паметникът „1300 години България"

Над 4400 души поискаха пълна промяна на пейзажа край НДК в центъра на София. В подписка до Столична община те искат да бъде съборен паметникът „1300 години България”. Предлагат на негово място да бъде възстановен мемориалът на загиналите войници от Първи и Шести пехотен полк в София.

 

Граждани настояват вместо допуснатите проекти от поредния конкурс за нов облик на паметника, на неговото място да бъде възстановен съществуващия мемориал, като по този начин да бъде решен веднъж завинаги проблемът с рушащия се монумент.

 

През 1981-ва година Тодор Живков тържествено открива паметника „1300 години България” до НДК. На същото място години по-рано заради строежа на НДК е премахнат друг паметник. Този, който възпоменава славните герои на родината ни. Над 3000 войници, загинали в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война.

 

Старите софиянци си спомнят трите внушителни стени, които респектирали с размерите си - 21 метра широчина и 11 метра височина. Върху тях имало метални табели с изписани имената на загиналите войници и офицери. Части от тях се пазят в Националния военноисторически музей. Пред централната стена на монумента се намирал лъв, като под неговата лапа била положена плоча с картата на Санстефанска България.

 

Граждани настояват за спирането на поредния конкурс за нов облик на сегашния паметник. „Парадоксално е, че няма друго селище в България, което да няма място, което да почита своите жители, загинали във войните. И последното село на площада си има място паметник с кръстче, само София няма такъв паметник", възмущава се Борис Станимиров.

 

„Убеден съм, че до края на септември ще се консолидираме, за да можем ясно да кажем какъв е сценария за възстановяване на Паметника на софийските полкове”, заяви зам.-кметът на София по културата Тодор Чобанов.

 

Какво точно ще краси градинката пред НДК - остава да реши Столичната община. На този етап конкурсът за замяна на паметника още не е приключил.