Президентът Барак Обама заяви, че справедливост ще има

Вашингтон потвърди - екзекуцията на втори американски журналист от ислямисти е истинска. Жестокото убийство предизвика вълна от възмущение. Барак Обама заяви, че Съединените щати няма да се уплашат и справедливост ще има. 

 

На видеозапис, разпространен от фундаменталистите от Идил, се вижда как облечен в черно джихадист обезглавява журналиста Стивън Сотлоф. 

 

Преди да умре Стивън Сотлоф казва, че "плаща цената за интервенцията на Америка". Думи, които вероятно са написани от терористите.

 

31-годишният журналист заминава за Сирия, за да отразява гражданската война там и изчезва през август 2013-та. Миналата седмица във видео майка му - Шърли Сотлоф, се обърна към "Ислямска държава" с молба да пощадят живота на сина й. Молба, която не трогна терористите.  

 

„Ислямска държава“ е идеен наследник на терористичната групировка "Единобожие и джихад”, известна като „Ал Кайда в Ирак“ - организацията екзекутирала двамата български шофьори Ивайло Кепов от Бобошево и Георги  Лазов от Благоевград през 2004-а.

 

Убийството на журналиста отприщи вълна от възмущение по света. Президентът Барак Обама заяви, че справедливост ще има.

 

Лидерите на мюсюлманите в Съединените щати също изразиха отвращението си от обезглавяването на журналиста.

 

Възмущението си изрази и британският премиер Дейвид Камерън. "Ислямска държава" заплашва да убие и британски заложник, който беше показан във видеото с убийството на Сотлоф.

 

През годините тази организация си сменя името, за да стане известна от няколко месеца като „Ислямска държава“. През февруари те късат окончателно връзките си с „Ал Кайда“ след конфликт заради тяхната жестокост – действията и методите им са твърде жестоки дори и за „Ал Кайда“.

 

Репортер: Ясен Дараков