До дни ще има безплатен горещ телефон и имейл адрес за всякакви въпроси, свързани с изборите

България отново е в режим на предизборна кампания. Официално от днес, 5-и септемви, 25 партии и коалиции влязоха в състезанието преди вота на 5-и октомври.
 
Как ще гласуваме и има ли риск от нов хаос заради преференциите?
 

Бюлетината за предстоящите парламентарни избори ще прилича много на тази, с която гласувахме на изборите за евродепутати. От лявата страна ще бъдат имената на партиите и коалициите, за които трябва да гласуваме, а от дясната страна са кръгчетата за така наречената „преференция”. Единствената разлика спрямо европейските избори е в броя на кръгчетата. Той ще зависи от района, в който ще гласуваме. 

Не би трябвало да има проблем с преференциалното гласуване, заявиха от Централната избирателна комисия. В редакцията на Нова ТВ обаче започнаха да пристигат сигнали за други проблеми.

 

Български неволи зад граница

 

Мона Алексиева живее от 3 години във Франция. Иска да гласува на тези избори. За да получи информация какво трябва да се направи, преди два дни звъннала на българското посолство в Париж. От там й отговорили, че не разполагат с информация и че трябва да им се обади отново е края на месеца. Срокът гражданите в чужбина да подадат заявление за гласуване обаче е до 9 септември, тоест в края на месеца ще е изтърван. След настоятелни молби препоръчали на българката първо да звънне на другия ден, а след това – да провери в сайта на ЦИК, каквото я интересува. 

Още по темата

 
„Или хората, които работят там, са некомпетентни, или искат да попречат на хората да гласуват”, на мнение е Мона.
 
След като се ядосало, момичето помолило своя приятелка да звънне със същите въпроси. На нея й казали да се обади в края на седмицата. В крайна сметка Мона изпратила заявлението си по интернет, но се чуди как хилядите българи във Франция и по света ще се информират за правата и задълженията си на изборите. 
 
Във Външното министерство проверили случая на Мона и излязоха с по-различна версия. Тя просто била помолена да се обади след обед, тъй като дотогава консулът бил зает с граждани. 
 
„Основната ни задача е да създадем такава организация, че всички наши съотечественици, които искат да  гласуват, да могат да сторят това. Освен, че има устни и писмени указания, които са изпратени, има сайтове и линкове, в които е разположена цялата информация”, обясни заместник-министърът на външните работи - Катя Тодорова. 
 
Отделно до дни министерството пуска безплатен горещ телефон и имейл адрес за всякакви въпроси, свързани с изборите. Все пак заместник-министърът се съгласи, че е възможно да има пропуски. 
 
„Когато български гражданин има какво да каже във връзка с изборите - да се обръща към нас, защото ние ги организираме. Наша е отговорността и ние трябва да вземем мерки”, подчерта Катя Тодорова.
 
Тази сутрин репортер на Нова звънна в посолството с въпроси за изборите. Помолиха ни да се обадим отново следобяд.
 
Повече гледайте във видеото.