По данни на Здравната каса на месец болниците общо харчат около 150 милиона лева

Парите за болниците - все още под въпрос, кризата в болниците продължава. Липсват над 120 милиона лева, парите ще стигнат до ноември. 

 

Болниците са пълни. Само в „Александровска” предвиждат приетите пациенти в сравнение със септември миналата година да се увеличат с около 7 на сто. Една от възможните причини е хаосът в системата - хората се притесняват, че пари за тях няма да има и затова бързат да се лекуват. От Здравната каса успокоиха, че за септември парите за болниците ще стигнат. Не така обаче стоят нещата за октомври и ноември. По данни на Здравната каса на месец болниците общо харчат около 150 милиона лева. За следващите два месеца са предвидени обаче само по 120 милиона лева. А откъде ще бъдат намерени липсващите 30 милиона лева и кога ще бъдат дадени на болниците – все още не е ясно. 

 

В последните 4-месеца болниците са вторият дом на Силвия. Бременна е и има проблеми. Но срещу осигуровките, които винаги е внасяла редовно, не е получила нищо.

 

„В София, в едно такова отделение, нямаше обезболяващо по-силно от спазмалгон, което е абсурд. Нямат лекарства ,нямат консумативи, нямат нищо”, казва Силвия Иванова. 

 

Надявала се в родния Разлог ситуацията да е по-различна. Но не е. Защото лечебното заведение има финансови проблеми от години. Болницата харчи, но държавата възстановява само 70% от разходите.

 

„Най-напред гледаме да осигурим заплатите на персонала и след това, какво остане, се разплащаме за медикаменти и консумативи”, споделя д-р Божидар Велев, изпълнителен директор на МБАЛ - Разлог. 

 

Надяват се от Здравната каса да спазят обещанието си и през септември да си върнат всички изхарчени пари. Притесняват се обаче за след това. Защото през ноември и декември болниците ще имат лимит от 120 милиона лева. А всичко, което изхарчат над тази сума, зависи от следващото правителство и евентуална ревизия на  бюджета.

 

Сегашния здравен министър подкрепи актуализацията. Но от него нищо не зависи. Ако бюджетът за здраве така и не бъде актуализиран, болниците ще трябва да чакат до догодина, за да им се върнат всички разходи. А чакането няма да остане без ефект. И за лекари.

 

„Сега също ще ни бъде много трудно. Не знам дали ще има за заплати. Не мога да ви кажа, да видим”, казва д-р Божидар Велев. 

 

И ако в болниците лечението е под въпрос, засега поне домашното лечение е осигурено.  От Касата успокоиха, че пари за лекарствата на хронично болните ще има.

 

Добри новини за медиците от Спешната помощ. Здравният министър д-р Ненков съобщи, че от този месец те ще работят на 7-часов, а не на 8-часов работен ден. Очаква се така да им отчитат повече извънредни часове и съответно да имат по-високи заплати.

 

Повече по темата гледайте във видеото.