Въпреки обещаните две заплати след протеста в четвъртък, пари по сметките им все още няма

Безпаричието, глада и мизерията при работещите в Напоителни системи остава. Въпреки обещаните две заплати след националния им протест в четвъртък, пари по сметките им все още няма.

 

Гладен и без пари. Така намираме Боян в помпената станцията на „Напоителни системи” в ломското село Долни Цибър. Последната надежда за оцеляване на Боян и семейството му е да получи трите си заплати час по-скоро.

 

„Очаквам постоянно да ми пуснат съобщение, че са ми преведени парите, това го правим не всеки ден, а всеки час - очакваме нещо добро. Защото техните деца са вечеряли, господата управляващи също, а питат ли ни нас дали ядем?”, пита се служителят.

 

А само на две пресечки от помпената станция се намира домът на друг служител на дружеството. Докато мъжът е на работа, съпругата му Анелия приготвя постна супа. За друго пари няма. И докато се вари супата, Анелия ни развежда в домът им. В последните три месеца тя, съпругът ѝ и внучката им живеят само с 200 лева. Единственото, което купува семейството, е храна. Досега в местния магазин имат над 500 лева сметка на вересия.

 

Междувременно Боян продължава да изпълнява служебните си задължения дори и без заплата вече три месеца, защото неговата липса на помпената станция означава наводнение. „Като идвам на работа не ми се иска да се прибирам, защото аз не мога да зарадвам семейството си, а те чакат на мен”, коментира той.

 

„Напоителни системи” готвят нов национален протест, ако до края на месеца не им изплатят всички дължими заплати.

 

Репортер: Биляна Борисова