Според него всичко се случва в глобален мащаб и изисква глобален отговор

Законите, които отделните държави приемат в отговор на климатичните промени, трябва да бъдат подкрепени с действия на международно ниво”, заяви президентът Росен Плевнелиев в САЩ.

 

Плевнелиев е в Ню Йорк на среща за климата на високо ниво, която се провежда в централата на ООН. 

 

Според държавния глава промените в климата се случват в глобален мащаб и изискват глобален отговор. Пред участниците във форума държавният глава припомни за усилията, които полага България за преодоляване на тежките щети от пороите това лято.

 

Време е да обединим усилията си, за да гарантираме сигурността и просперитета на бъдещите поколения”, заяви Росен Плевнелиев.

 

Той припомни, че България работи за приемането на национална Стратегия за адаптиране към климатичните промени до 2030 година. Това трябва да бъде документ, основан на „анализ на всеки отделен сектор и на прагматични действия по отношение на здравеопазването, управлението на водните и горските ресурси, селското стопанство, туризма, инфраструктурата, транспорта и енергетиката”.

 

Президентът припомни още, че през 2014 г. България прие свой Закон за ограничаване изменението на климата, който беше допълнен от Третия национален план за действие по изменение в климата.

 

„Това на практика е програма за преминаване към нисковъглеродна икономика, която включва ефективни мерки за намаляване на емисиите на парникови газове в България с над 18,5% до 2020 година”, посочи Плевнелиев. 

 

Президентът допълни, че една трета от територията на България е защитена по най-високите екологични стандарти с включването ѝ в „Натура 2000”. 

 

„България подкрепя създаването на Европейски енергиен съюз и работи за изграждането на интерконекторни връзки с газопреносните системи на своите съседи”, заяви президентът. Според него промяната на отношението към енергийния сектор е от ключово значение за ограничаване на глобалното затопляне, а достъпът до енергийни ресурси - въпрос на сигурност за всяка страна. 

 

„Енергията не трябва да се използва като оръжие, а като ресурс, който се търгува и споделя. Затова държавите трябва да либерализират енергийните си пазари и да диверсифицират доставчиците на енергия”, посочи президентът. 

 

Той подчерта също така, че в региона на Югоизточна Европа има огромен потенциал за развитието на „чиста енергия” чрез соларни и вятърни инсталации. Изграждането на нисковъглеродна икономика пък е в основата на устойчивото развитие, като насърчава конкурентоспособността, намалява разходите на домакинствата и разкрива работни места.

 

Плевнелиев потвърди подкрепата си за действията на ООН за постигане на ново общо споразумение до 2015 г. за колективни действия за справяне с предизвикателствата, свързани с изменението на климата в световен мащаб.

 

Пред представители на медиите държавният глава призова българските политици да работят за реализирането на Националната програма за енергийна ефективност.