Щетите за държавата са в размер на около 6 милиона лева

Ненужни процедури източват Здравната каса. Само при сърдечно-съдовите заболявания бюджетът е ощетен с около 6 милиона лева. Данните изнесоха кардиолози и ръководството на НЗОК. 

 

В някои болници лекарите излишно поставяли стентове на пациентите. От Фонда обаче отказаха да назоват имената на тези  лечебни заведения. 

 

При някои пациенти се налага поставянето на повече от един стент. Когато обаче и след това се стигне до операция се появяват съмнения, че оказаната медицинска помощ не е била съвсем адекватна. 

 

Такава е и историята на Милко Михалев, който преди три години получава болки в сърдечната област. Мъжът е изпратен от личния си лекар при кардиолог. Патологични отклонения не са открити, но въпреки това на мъжа е назначена коронарография. Вследствие на манипулация губи дясната си ръка. 

 

Повече от 3 години се точи делото и не може да се установи кой крив, кой прав. Едно е сигурно - този човек не е имал кардиологично заболяване”, обяснява д-р Станимир Хасърджиев от Националната пациентска организация. 

 

За извършени ненужни кардиологични интервенции алармират и лекарите. Проверка на Касата пък е показала, че през последната година и половина има над 1200 пациенти с поставени стентове, на които след това се е наложила кардиологична операция. Сега може да се окаже, че при някои от случаите поставянето на стент е било излишно, но е направено умишлено, за да се вземат пари от Касата. 

 

„Касата е дала 11 милиона, а 6 милиона реално са били излишни”, обясни д-р Румяна Тодорова, управител на НЗОК.

 

Проверката е констатирала още, че има пациенти с 12 дори до 16 стента.

 

За повечето пациенти не се е налагало вероятно да се слагат стентове, а е трябвала операция”, обясни доц. Иво Петров, национален консултант по инвазивна кардиология.

 

„Има случаи, в които има дейност, която източва Касата, но не е опасна за пациента, но има и дейност, която е опасна”, обясни проф. Генчо Начев, директор на болница “Св. Екатерина”. 

 

От Националната пациентска организация потвърждават, че не са никак малко лечебните заведения, които печелят на гърба на болните. Затова съветват да се търси второ мнение от специалист. 

 

За да бъдат лекувани по-качествено пациентите и да няма подобни злоупотреби, инвазивни кардиолози и кардиохирузи предлагат контролът в гилдията им да бъде затегнат.