Оборудването и техниката са роботи, безпилотни самолети и високопроходими бронирани машини

За да бъдат изяснени причините за трагедията робот, българска разработка, ще бъде използван от армията ни в зоната на взрива. Модулните групи, предназначени за реагиране при кризи и природни бедствия, бяха задействани след взрива в Горни Лом. Оборудването и техниката са главно роботи, безпилотни самолети и високопроходими бронирани машини, известни у нас като "Пустинни котки”. 

Още по темата

 

Роботът ACOM R6 е специалист по обезвреждането на взривни устройства, движещ се със скорост от 2 км и половина в час и снабден с двуметрова ръка и камери за управление. Такъв робот ще влезе утре в кратера на взрива по молба на прокуратурата. С него работят сапьори, когато теренът е много опасен.

 

Българската армия в момента е разгърнала 69 от така наречените модулни групи за реагиране на бедствия и аварии във всички свои подразделения. Именно такива групи бяха изпратени и в Горни Лом тази нощ. 

 

Първата пристигна на мястото на инцидента малко преди 3.00 часа сутринта. Тя е в състав от пет военнослужещи от Казанлък, от 61-а Стрямска механизирана бригада. Групата разполага с шест безпилотни самолета RQ-11 Гарван, подарък от американската армия. Втората, пристигнала в 4.30 часа тази сутрин, е модулна група за обезвреждане на невзривени боеприпаси от състава на 55 инженерен полк – Белене.

 

Сапьорите са готови да пуснат в действие и новост в технологичното си снаряжениe, разработка на Техническия университет в Русе. На място бяха изпратени и бронираните "Пустинни котки" на Плевенската военна полиция. Използването на тези машини е, за да бъдат предпазени сапьорите от вторични взривове в опасната зона.