Електронната система и-кол започва да действа след две години

Електронната система и-кол, която ще дава възможност за спешно подаване на сигнали при катастрофи, започва да действа след две години

 

Системата ще позволи на спасителните екипи да пристигат по-бързо. С внедряването на така наречената интелигентна електронна безопасност и-кол у нас се очаква жертвите на пътя да бъдат намалени с 15%. 

Още по темата

 

Всяка година в Европа загиват близо 40 хиляди души, а над 1,6 милиона са ранените. Новата система ускорява времето за реакция на спасителните екипи, а за живота ни всяка секунда е решаваща. 

 

При пътен инцидент монтираната в колите или моторите система с джи пи ес проследяване изпраща SOS сигнал до спешния телефон 112 независимо в коя държава от Европейския съюз се намираме. Устройството е снабдено и с телефонна връзка. Дори ако пострадалите са в безсъзнание, системата уведомява спасителните екипи за точната локация на инцидента, времето на сблъсъка и други.

 

Тази информация е нужна, за да се знае каква техника ще бъде необходима за спасяване на пострадалите. Системата ще бъде внедрена в новите модели автомобили, които ще бъдат произведени около 2016 г., а в старите устройството ще трябва да бъде монтирано допълнително. 

 

Поставянето на устройството ще е гарант за светкавична реакция и свеждане до минимум на лутането на спешната помощ. С въвеждането на и-кол времето за реакция на спешните екипи ще се ускори с 40% извън населените места и до 60% в населените, сочат изследванията.

 

След въвеждането на умната система през 2017 година се очаква разходите за пътните произшествия в Европа да бъдат редуцирани с 26 милиарда евро.