То беше предложено заради влошеното му здраве

Сръбското правителство даде съгласие за условното освобождаване на задържания от Трибунала в Хага Воислав Шешел. Властите в Белград обещаха, че ще спазват всички условия за неговото временно освобождаване, предаде БГНЕС.

 

Трибуналът за военните престъпления в бивша Югославия предложи Воислав Шешел да бъде освободен заради влошено здравословно състояние. Решението трябва да бъде взето днес.

 

От Хага поискаха сръбското правителство да гарантира, че той няма да влиза в контакт или да общува по никакъв начин с потенциални свидетели, включително ще бъде върнат обратно, когато това бъде поискано от Трибунала.

 

Воислав Шешел е едно от знаковите лица в кървавите войни, които последваха разпада на бивша Югославия от 1991 до 1999 г. Заедно със Слободан Милошевич той е един от организаторите и вдъхновителите на етническите прочиствания в Босна, Хърватия и Косово, при които загинаха стотици хиляди мирни граждани. По тази причина лидерът на Радикалната партия беше един от първите, които бяха изправени пред международното правосъдие, за да отговаря за касапницата в бившата федерация.