Републиканците ще контролират и двете камари на Конгреса

 

Американският президент Барак Обама е притиснат в ъгъла, след като партията му загуби контрол върху Сената на така наречените междинни избори в САЩ. Републиканците ще контролират и двете камари на Конгреса и това означава, че за Белия дом ще е почти невъзможно да прокара какъвто и да е закон в последните две години от мандата на Обама. 

 

Демократите загубиха много повече от очакваното - не само в Камарата на представителите, но и в Сената. Пропуснаха да спечелят много губернаторски места, включително и в тяхната крепост Илинойс.

 

Победата на републиканците ще има сериозни последствия за Белия дом и дори за това как Барак Обама ще бъде запомнен от историята. Имиграционната реформа, енергийната политика и дори президентските избори през 2016-а - всичко вече е различно.
   

Изборните резултати са въпрос на интерпретация. Според републиканците посланието е "Спрете президента!”. Според демократите избирателите казват „Работете с президента”.
       

Нито намалената безработица, която достигна най-ниските нива за последните 6 години, нито сериозния икономически растеж или здравната система не успяха да окажат влияние върху резултата на демократите. През цялата кампания те правеха всичко възможно да се отдалечат от президента Обама и малцина го поканиха на срещите си с избирателите.

 

Репортер: Ясен Дараков