Семейство оцелява без ток, вода и тоалетна и дели тясна стая с прегладнели плъхове

 

В „Пълен абсурд” Румен Бахов посети дома на едно необикновено семейство – брат, сестра и майка им, които живеят в условия, които рядко някой е срещал. 

Още по темата

 

Тримата споделят мизерията с надежда община Сандански да им отпусне общинско жилище. Докато упорстват за това, отказват друг вид помощ. Тук възниква въпросът можем ли да помогнем на някого, когато и самият той отказва да си помогне? 

 

Семейството оцелява без ток, вода и тоалетна и дели тясна стая с прегладнели плъхове. За да избягат от мишките, Виолета, Емилия и Людмил трябва да съберат куп документи, необходими за настаняване в общинско жилище. За да избягат от хората, тримата са намерили убежище някъде в гората край Сандански.

 

Людмил, майка му, която е прекарала инсулт, и сестра му, която страда от церебрална парализа, засега са изпаднали от класацията за евтин покрив над главите си. Поради промяна в наредбата за настаняване под наем и продажба на общински жилища тримата трябва да кандидатстват наново. Справката обаче показва, че до този момент те не са събрали и подали необходимите документи.

 

Социалните служби твърдят, че от години помагат на семейството. През 2008 г. тримата подали молби и били настанени в дом за възрастни с физически увреждания в село Долно Драгнище, Община Разлог. През 2009 г. обаче те доброволно са напуснали дома, обясниха социалните в Сандански. Оттам са им предложили няколко други алтернативи, но те са отказали всички, защото чакат общинското жилище. 

 

Социалните обещават, че занапред ще доставят пакети с храна на бедстващото семейство и ще им указват помощ съобразно действащото законодателство.