При отрицателна проба не се налага потвърждение от лаборатория в чужбина

 

„Изводът, който трябва да се направи, че пациент, който е бил в застрашена страна, не трябва да бъде разкарван по различни болници, той трябва да бъде отправен директно към инфекциозно отделение. Не бива и да се вдига медиен шум и да се плашат хората”. Това заяви в студиото на „Здравей, България” проф. д-р Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

 

„Когато няма паника, трябва да се мисли, че трябва да имаме работещи лаборатории, работещи отделения и обучени лекари”, подчерта той. „Най-важното е доказването дали има вирус. За материала, който получихме вчера в 21.13 часа, в 3:45 докладвах на щаба в министерството, че пробата е отрицателна. Това е абсолютно сигурно. На фиша, който получихме, беше записано, че е мъжът е имал температура от 37,5 градуса по Целзий. 

 

"Ако пробата е положителна, знаем къде трябва да я пратим за потвърждение, но ако пробата е отрицателна, не е необходимо да се праща в чужбина, при положение, че имаме квалифицирана лаборатория”, обясни той. 

 

„Най-важното, което трябва да се направи като извод, е  всички хора, идващи от държави, където има Ебола, да бъдат посрещани от инспектори на РЗИ, които да им обяснят, че ако не се почувстват добре и дори ако ги заболи зъб, трябва да се обърнат първо към държавните здравни власти, към инфекциозна болница”, каза още проф. Кантарджиев. 

 

Той обясни, че не е възможно заразяването с Ебола при докосване с болен. „Най-опасното при тежко болен от Ебола е да не повърне върху теб и ти да си без защитно облекло. Здравните работници, които са били заразени до този момент, са заразени при сваляне на защитния костюм”, каза още проф.  Кантарджиев. При кихане зараза е невъзможна.