Според него проектът може да го има, само ако желанието е от двете страни

 

Русия спира „Южен поток” заради България. Развръзката дойде от Турция, където руският президент Владимир Путин е на посещение. Официална реакция от българските власти още няма.

 

Неотдавна руският президент Владимир Путин сравни проекта „Южен поток” с любовта - може да я има, само ако желанието е и от двете страни. Така се и оказа. Отношенията между Русия и Европа за проекта сериозно охладняха, катализаторът бяха събитията в Украйна. Европа отсече - проектът няма да се случи, докато Русия не изпълни всички изисквания на Евросъюза. Затова, след като Евросъюзът на няколко пъти ни издърпа ушите, България замрази, поне официално, всякаква работа по проекта. И така до вчера, когато Владимир Путин сложи точката на проекта.

 

„Ако България е лишена от възможността да действа като суверенна държава, то тогава поне да поиска пари от Европейската комисия за пропуснатите ползи, защото само преките приходи в българския бюджет от транзита биха били не по-малко от 400 милиона евро годишно”, заяви Путин.

 

Страната ни смяташе да печели от транзитни такси. Сметките на Владимир Путин - 400 милиона евро годишно, с които сега трябва да се сбогуваме. Иначе - истинска мистерия витае около договореностите ни с Русия по проекта и силно се надяваме загубите да не се окажат много повече. Иначе казано - развръзката по този опит за любовна история тепърва предстои.

 

Повече по темата гледайте във видеото.