И до този момент няма официално уведомление от страна на Москва, че проект няма да има

 

Близо 24 часа, след като руският президент Владимир Путин съобщи, че Русия спира проекта „Южен поток”, властите в София излязоха с официална позиция.

 

Управляващите смятат, че страната ни ще изгуби, ако проектът „Южен поток” не бъде реализиран. Вицепремиерът Томислав Дончев, енергийният и икономическият министър дадоха извънредна пресконференция по темата. 

 

И до този момент обаче няма официално уведомление от страна на Москва, че проект няма да има. Но Томислав Дончев заяви, че е склонен да вярва на думите на Владимир Путин, макар и казани по телевизията.

 

Томислав Дончев е провел тази сутрин няколко разговора с европейските ни партньори, в които е уточнил, че страната ни няма да стои и да чака отстрани и да види какво ще се случи. Вицепремиерът заяви, че България няма да бъде разменна монета за каквото и да е, а ще настояваме да бъде защитен максимално националният интерес. 

 

Дончев смята още, че в този случай Европа трябва да действа на общностно ниво, да преговаря с Русия и да се търси изход от ситуацията. 

 

„Отключването на проекта „Южен поток” е в преговорите между ЕС и Русия, както и в желанието на Русия да се съобрази с европейското законодателство. Към момента никой не може да прецени дали печелим, или губим, тъй като договор за приходи България няма”, заяви президентът Росен Плевнелиев.

 

„В дадената ситуация има опасност ние да загубим директно пари”, заяви Румен Овчаров.

 

„Този проект щеше да гарантира и да се надяваме да гарантира, сигурност н доставките на природен газ за българската икономика”, заяви бившият енергиен министър Драгомир Стойнев. 

 

„Това е тактически ход, който цели натиск върху Европейската комисия и насърчаване на антиевропейските тенденции, включително в България. Не са се отказали от „Южен поток”. Пренасочването му към Турция би било много скъпо. Това не е алтернатива”, заяви Мартин Димитров от Реформаторския блок.

 

Дончев уточни още, че последните седмици е разговарял с европейските партньори и е разбрал, че те са по-скоро склонни да преговарят с руснаците за взаимноизгодни условия, така че проектът да се осъществи.