Изпуснаха ли камерите в столицата изчезналия Петко Сертов?

 

Екип на „Здравей, България” провери работи ли видеонаблюдението в София. Този въпрос изникна след изчезването на бившия шеф на ДАНС Петко Сертов. След публикация в медиите се оказа, че камерите на МВР не записват всичко, което се случва и по този начин са се изгубили следите на Сертов.

 

Камерите в Общинския център за видеонаблюдение са разположени основно в паркове и градини. Общият им брой е 3700. В момента се монтират и на основни пътни артерии в централната част на столицата.

 

От "Лъвов мост” до Пета градска болница, в това число на Централна жп и автогара, има пет камери на кръстовищата. В Борисовата градина са поставени 56 камери, което е довело до 70% намаление на инцидентите там. Всички подлези по бул. „България” и "Ботевградско шосе" също се следят от камери, както и основни търговски улици като „Пиротска”, „Витошка” и други.

 

От началото на годината досега са предоставени около 500 записа с искана от полицията информация. След като бъдат направени в Общинския център, те се пазят около месец.

 

"Стойността на видеонаблюдението със запис спрямо определени типове престъпления не е много ефективно, защото последните грабежи, които се извършиха в столицата, извършителите го направиха с маски, така че идентификацията е почти невъзможна. Системата е голяма и съм изненадат, че има толкова много камери. Въпросът е обаче дали те работят като система и колко души наблюдават едновременно”, коментира Николай Радулов, бивш главен секретар на МВР.

 

"За съжаление много от камерите не са качествени и нямат достатъчна разделителна способност и цвят. Важна е скоростта на сигнала, която има значение за качеството на изображението. Не на последно място е важно какъв е софтуерът, който работи с тези камери”, поясни Радулов.